Demokrati utgår ifrån att människor engagerar sig, känner ansvar och tilltro till att saker sköts enligt demokratiska principer. Om politiker börjar gena i kurvorna så minskar tilltron till att folket faktiskt har något att säga till om, vilket i slutändan kan innebära att man slutar att rösta.
Ett exempel på en sådan princip har varit att handlingsprogram som tas fram i Sametinget skickas ut på remiss till våra samiska organisationer, institutioner och partier. Genom att synliggöra förslag och ge människor möjlighet till inspel får man människor i det samiska samhället att engagera sig. Detta ger väl utarbetade handlingsprogram som förankrats hos väljarna.
Ett ej remitterat förslag upp för beslut i Sametinget
I veckan är det dags för Sametingets plenum i Árviesjávrrie. Ett av ärendena på dagordningen är behandling av det nya kulturpolitiska handlingsprogrammet. Handlingsprogrammet har utarbetats av Sametingets Kulturnämnd som sedan har lämnat över förslaget till Sametingets styrelse. Styrelsen har i sin tur beslutat att överlämna det kulturpolitiska handlingsprogrammet till plenum utan att detta har remissats till de samiska organisationerna.
Sámiid Riikkabellodat anser att de samiska organisationerna och institutionerna är viktiga och vi vill att det säkerställs att dessa ges möjlighet att yttra sig i ett sådant här viktigt dokument. Sametingets kulturpolitiska handlingsprogram bör vara förankrade i det samiska samhället. Yttrande till handlingsprogrammet från olika synvinklar, tex. från samiska ungdomar, är betydelsefulla och kan ge viktiga inspel till att skapa ett fullödigt handlingsprogram.
Detta arbetssätt är inget som Sámiid Riikkabellodat står bakom och vi kommer under plenum verka för att det samiska samhället ska ges möjlighet till inspel på det kulturpolitiska programmet.