
Finlands ny regering överraskar
Den nya finska regeringen som på många sätt liknar den svenska regeringskonstallationen är slags högerkoalition. I motsats till Sverigedemokraterna (SD), sitter SD:s systerparti Sannfinnländarna med i regeringen med 7 ministerposter. Till allas överraskning valde de liberala Svenska Folkpartiet ingå i regeringen trots interna protester. Sett från samisk synvinkel blev dock de presenterade regeringsprogrammet en stor överraskning. Återkommer till detta senare.
Långa och svåra förhandlingar
Efter det finska valet den 2 april 2023 blev det klart sittande regeringen som ledds av socialdemokraten Samma Marin förlorade. Förhandling om en ny regering inleddes strax under ledning valets vinnare Samlingspartiets (jrf Moderatern)ordförande Petteri Orpo. Efter långa och svåra förhandlingar presenterades regeringsprogrammet jämte fördelningen av ministerposter den 16 juni 2023. Den nya regeringen som utnämndes av presidenten den 2 juni 2023 , leds av statsminister Petteri Orpo, består av sammanlagt 19 ministrar, varav Samlingspartiet har 8, Sannfinländarna 7, Svenska folkpartiet 2,5 och Kristdemokraterna 1,5 ministerposter.
Finsk samepolitik – en bakgrund
Frågan om en revison av Sametinges lagen på finsk sida har snart berett under 15 år. Trots att flera regeringar gjort seriösa försök revidera lagen har det inte funnits stöd i Finlands riksdag. Den springande punkten har varit frågan om vem som slutligen bestämmer om vem som upptas i de samiska mantalet. Formellt är de Sametingets valkommitté som granskar och bestämmer vem som skall skrivas in i mantalet och därmed ges rösträtt i Sametingsvalen, men personer som nekas inträde kan överklaga till domstol. Högsta förvaltningen domstolen har vid flertal tillfällen medgett personer att inskrivas i Sametingets röstlängd mot Sametinget vilja.
Högsta förvaltningsdomstolen
På finska radions och TV (Yle) kan man läsa följande på deras hemsida daterat den 30/09 2015:
”Konflikten mellan de finländska samerna och centralmakten i Helsingfors eskalerade på onsdagen då Sametinget i Enare blev överkört av Högsta förvaltningsdomstolen i huvudstaden.Tvisten handlar om vem som ska ha rätt att definiera vem som är same. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) beslöt att närmare hundra personer ska få officiell status som same trots att samernas självstyrelseorgan Sametinget motsatte sig detta. Inför valet till Sametinget i höst hade cirka 800 personer ansökt om att få bli upptagna i vallängden.”
Definitions av same
En same är enligt sametingslagen en person som anser sig vara same förutsatt:
- att han själv eller åtminstone någon av hans föräldrar eller far- eller morföräldrar har lärt sig samiska som första språk,
- att han är efterkommande till en sådan person som har antecknats som en fjäll-, skogs- eller fiskelapp i jordeböckerna eller uppbörds- och mantalslängderna eller att
- åtminstone någondera av hans föräldrar har antecknats eller hade kunnat antecknas som röstberättigad vid val av delegationen för sameärenden eller sametinget.
Skälen till att Högsta Förvaltningsdomstolen åsidosatt Sametingets beslut är skrivningen i den andra att-satsen där efterkommande till en sådan person som har antecknats som en fjäll-, skogs- eller fiskelapp i jordeböckerna eller uppbörds- och mantalslängderna kan upptas i vallängden. Mot bakgrund den omfattande assimilationen av samer genom historien på finsk sida skulle det vara teoretisk möjligt att de numera etniska finsktalande finnarna tog över makten i Sametinget på finsk sida.
Internationella kritik
Den Finska Högsta Förvaltningsdomstolens linje att öppna upp de samiska mantalet och möjliggöra att andra än de som uppfyller de samiska språkkriteriet skrivs in i mantalet har kritiserat av olika FN organ och regionala Europeiska MR-organ under längre tid. I det senaste observationerna från olika FN organ har de uttalats att detta strider mot samerna rätt till självbestämmande. Den avgående finska regeringen regeringen som leddes av statsminister Sanna Marin försökte in i det sista att få riksdagen att godkänna en revidering av Sametings lagen, men den föll slutligen till en del därför att ordförande i grundlagsutskottet, tillika tillhörande samma parti som statsminister, inte kallat in en ersättare, med ersättaren på plats skulle att omröstningen ha slutat 8 röster mot 8, vilket då skulle avgjorts genom lottning. En förutsättning för att en proposition ska lyftas upp till riksdagen för beslut är att måste ha fått ett godkännande i grundlagsutskottet.
Motståndarna – Lapplandsbänken
Huvudmotståndaren mot revideringen av Sametingslagen har varit de finska Centerpartiet som i decennier dominerat politiken i finska Lappland. Länge har det sju ledamöterna platserna i riksdagen varit vikta för Centerpartiet. (numera 6 ledamöter) Riksdagsvalet den 2 april 2023 blev dock en besvikelse för partiet och numera är de fjärde största partiet i riksdagen, numera passerat av Sann Finländarna. Även i finska Lappland backade Centerpartiet och Sannfinnländarna gjorde här en inbrytning med ledamoten Kaisa Juuso från Finska Tornedalen.
Ett starkt och engagerat Finland
I den finska regeringsprogrammet som presenterades som går under rubriken, ”Ett starkt och engagerat Finland”. Den nya regeringen planerar att genomföra omfattande nedskärningar. Den offentliga ekonomin beräknas sjunka med runt 6 miljarder Euro inom mandatperioden. En av stötestenarna i förhandlingarna har varit Finlands migrationspolitik. Resultatet är striktare asylpolitik, tidsbundna och villkorade uppehållstillsånd, obligatorisk integration och en halverad flyktingkvot. Migrationspolitiken mötte motstånd inom SFP:s partigrupp, som trots intern splittring valde att ingå i regeringen bara någon timme före presskonferensen på fredagseftermiddagen.
Sverigedemokraternas systerparti Sannfinnländarna ordförande Riika Purra talande om paradigmskifte, när programmet presenterade.
Överraskande och snabbt
Överraskande för många var skrivningarna i regeringsprogrammet om de samisk relaterade frågorn. I programet sägs att regeringen stöder samernas rätt att bevara och utveckla sitt språk och sin kultur. Vidare att regeringen arbetar för en konstruktiv dialog och ett konstruktivt samarbete med samerna. Dessutom framhålls Sannings- och försoningskommissionens arbete fortsätter till utgången av 2025. Slutligen och något överraskande att regeringens proposition om Sametingslagen kommer att överlämnas till riksdagen före utgången av 2023. Propositionen ska bygga på arbetet i den kommitté som letts av kanslichef Timonen och har utarbetas i samarbete med Sametinget.
Vridit om armen
Att det i regeringsförklaringen skulle sägas något om revideringen av Sametingslagen m.m. var väntat, men att förslag redan skulle överlämnas till Finlands riksdag redan före utgången av 2023 var överraskande, dessutom att propositionen kommer bygga på de arbete letts av kanslichefen Timonen och som utarbetats i samarbete med Sametinget. Mot bakgrund att både Samlingspartiet och Sannfinländarna varit motståndare till de senaste förslaget till av revision av Sametingslagen är de överraskande att man gjort en helomvändning. Skälet till detta är dels att Svenska folkpartiet genom partiledare tillika avgående justitieminister Anna Maja Henriksson kan ha ställt detta som en absolut krav i regeringsförhandlingarna, dels att detta varken för Sannfinländarna eller Samlingspartiet är en stor fråga, eftersom de primärt berör Finska Lappland, där Samlingspartiet inte är representerat och att Sannfinländarna inte varit en kategorisk motståndare till förslaget till revisionen av Sametingslagen.