Den gröna omställnings baksida
Att regeringspartierna Arbeiderpartiet och Centerpartiet rent generellt skulle backa var förväntat, men att skulle slå så hårt i framförallt deras starka fästen i Nordnorge var kanske en överraskning för många. För ovanlighets skull blev även samerelaterade frågor kopplandet till den den s.k. Gröna omställningen, där både Fosen saken och elektrifieringen av gas-och LNG-anläggningen på Melkøya utanför Hammerfest var på tapeten. I likhet med både den förra och nuvarande regeringen i Sverige har den gröna omställning i form av den s.k. ny-industrialiseringen av Norrland, läs Sápmi som fått närmast episka dimensioner, har den norska regeringen beskrivit elektrifieringen av gasanläggningen i Melkøya som ”det største, enkeltstående klimatiltaket noensinne besluttet av en norsk regjering, og et historisk kraft- og industriløft for den nordligste delen av landet vårt – hvor vi er helt avhengig av en sterk, sivil tilstedeværelse”.
Nyindustraliseringen eller nykolonialism – två sidor av samma mynt.
I likhet med den svenska gröna omställningen kräver den norska elektrifieringen enorma mängder ny el genom en massiv utbyggnad av bl.a vindkraft. Skillnaden är att Sverige behöver detta för utbyggnaden av gruvdriften och framförallt för den ”gröna”stål produktion” samt även tillverkningen av bilbatterier, där massivt med el behövs , på samma sätt som den ”gröna” gas och olja produktion på norsk sida förutsätter elektrifiering. Tillsamman med uppmärksamheten kring Fosen saken omfattande konsekvenser både i juridiska och politiska termer blev detta ett stort tema i valrörelsen i Nordnorge. Resultatet lät sig inte vänta.
Valresultatet i det som brukar benämnas som samiskakommuner
I Finnmark mister Arbeiderpartiet (AP) sannolikt makten i fem samiska kommuner, närmare bestämt Tana, Nesseby, Karasjok, Porsanger och Tjeldsund kommuner. I Kautokeino kommun blir det sannolikt ett maktskifte, där Flyttsamelisten blev det största partiet. I Tana och Karasjok kommuner mister sannolikt AP makten efter årtionden av maktinnehav. I många av dessa kommuner har lokala partier nått stora framgångar, medan Centerpartiet ( C ) i det närmaste gjort ett katastrofval. Både företrädare för AP och C har förklarar att Melkøya saken har varit ett sänke för deras del och är förklaringen till valförlusterna.
Fylkesvalet
I regionalvalet behöll AP sina positioner och där partiet Nordkallotfolket överraskade och blev näst största parti. Nordkallotfolket (NP) är en ny partikonstallation i regionalvalet, men också näst största partiet i Sametinget på norsk sida. I Sametinget NP närmast uppträtt ett missnöjesparti med NSR som utpekad motståndare, med starka fästen i kustkommunerna. Vill man förklara och beskriva NP för en läsekrets på svenska sida är de kanske mest likt Sametings partiet Jakt- och fiske (JoF) där man gemensamt har ett horn i sidan mot renskötseln, men kanske inte med samma motiv. Det som skiljer AP från JoF är att man mer är för gruvdrift, industrialisering och där samisk språk och kultur inte är så väsentligt och vissa fall rent av onödiga. Dessutom finns där kvänska kopplingar som också vill bli erkända som urfolk i Norge jämte många gammeldags AP som är allmänt frustrerade över sakerna tillstånd.
Storstingsvalet 2025
För AP är valutgången näst intill ett katastrof val och A:s partiledaren Støre, m.fl. ställning blir allt mer ifrågasatt. Skulle trenden fortsatta och fått genomslag i Stortingsvalet 2025 är nog AP:s storhetstid över. Dessutom har Støres regerings kantas med allehanda skandaler , allt i från märkliga aktieköp i ministrars närhet och vänskapskaps korruption, som vanligtvis bruk kopplas till den borgerliga sfären. När den förre statsministern tillika partiledare i Høyre, Erna Solberg man gjort omfattande ifrågasatta aktiespekulationer under hennes tid som statsminister sitter alla lugnt i båten, även om den politiska stormen tilltar. Man skall inte underskatta borgarklassens diskreta charm, men frågan ärt om det räcker för upprätta Erna Solbergs förlorade politiska heder. Trots detta pekar det mesta för att en mindre herervärd Erna Solberg kommer tillbaka som statsminister i Norge hösten 2025. För samiska vidkommande är hon lite ironiskt sagt tillbaka på brottsplatsen eftersom hon sjösatte utbyggnaden av vindkraftparken i Fosen, ett projekt som en tidigare AP regeringen igångsatte. Även om Norge efter Stortingsvalet 2025 får en ny regering med Høyres Erna Solberg som statsminister blir det nog i det stora hela Business as usual och AP:s vision om de” historisk kraft- og industriløft for den nordligste delen av landet vårt” kommer sannolikt genomföras nästkommande borgerliga regering i Norge. Likt exemplet Fosen där AP igångsatte projektet som Høyre genomförde projektet.
Olagliga naturingrepp
Olagliga naturingrepp och förändrad markanvändning har en betydande omfattning i Norge enligt en färsk rapport publicerad av Økokrim. Økokrim är den centrala enheten för att utreda och lagföra ekonomisk brottslighet och miljöbrott och lyder under polisdirektoratet och riksåklagaren. I detta sammanhang har del framstående jurister i Norge hävdat att vindparken i Fosen efter domen i Norges Högsta domstol och den norska regeringen senfärdighet att efterleva domen har element av ekonomisk kriminalitet och menar därför att det bör efterforskas av Økokrim. Økokrim har nyligen också för övrigt beslutat att ingen utredning mot utrikesminister Anniken Huitfeldt och hennes mans aktieaffärer kommer att företas eftersom det finns ingen rimlig anledning att utreda om ett brott föreligger. Även om både den nuvarande utrikesministers Huitfeldt och den förre statsministern män gjort skumma aktieaffärer är trots allt den fortsatta hanteringen av Fosen saken ultimata utmaningen och testet av Norge som rättsstat.