Samernas nationaldag – “Åkessons omsorg om samerna är en charad”

Plötsligt är SD intresserade av att ”förbättra” Sametinget

Vid skriver nu den februari 2024 och det åter Samernas Nationaldag. Den har så långt uppmärksammats på olika sätt bl.a. har föräldrarna i en samiska “barnhage”/daghem i Oslo neka landets statsminister Jonas Gahr Støre  att besöka daghemmet på nationaldagen, vilket statsminister respekterat. I Sverige största tidningen Aftonbladet, ägd av det norska företaget Schibsted, med en oberoende socialdemokratisk ledarsida har kommenterat nationaldagen med en artikel med rubriken ” Åkessons omsorg av samerna är en charad”.

Artikelförfattaren Susanna Kierkegaard råkar just vara i Kiruna och initialt skriver hon “I dag är det samernas nationaldag. Just här i Kiruna, eller Giron som det heter på samiska, har Sametinget sitt huvudkontor” Hon fortsätter med att påminna “Det nya Kiruna centrum ligger på samebyn Gabnas renbetesmark. Gruvans expansion drabbar rennäringen hårt. När Ulf Kristersson och Ebba Busch bjöd in till pressträff hos LKAB för ett drygt år sedan, för att meddela att LKAB hittat nya sällsynta jordartsmetaller i området, var Gabna förtvivlade.

– Blir det gruva här är det slutet för vår sameby, sa renskötaren Lars-Marcus Kuhmunen till Dagens Nyheter då.

Svenska Dagbladet debatt kampanj

Apropå nationaldagen kommenterade hon Sverigedemokraternas debattartikel i Svenska dagbladet den 3 februari på temat samisk självbestämmande och SD-politikernas krav på att staten tar krafttag fört att städa upp Sametinget för att värna den samiska kulturen.

Kierkegaard ifrågasätter nya plötsliga omsorg om samerna, vilket hon menar är en ny företeelse. Hon hänvisar till att i Sverigedemokraternas landsbygdsprogram står att rennäringen bromsar företags- och landsbygdsutveckling i Norrland. Därför ville man se över rennäringslagen och rennäringsindustrins ”särställning och maktposition” i grunden.

Kirkegaard avslutas sin artikel att Förra året föreslog Sverigedemokraterna en ändring av grundlagen. Jimmie Åkesson vill förtydliga regeringsformen så att det blir tydligt att den är till för ”Sverige och svenskarna”. Då larmade bland annat samiska organisationer och Civil Rights Defenders om att det kan få förödande konsekvenser för samernas rättigheter.

Samerna har, liksom många andra ursprungsbefolkningar, utstått förtryck i århundraden. År 2024 pågår kampen fortfarande. Det lär inte bli lättare.”

Läs också kommentators fältet.

https://www.svd.se/a/GMpPRm/sd-regeringen-maste-agera-gallande-sametinget

https://www.nrk.no/stor-oslo/jonas-gahr-store-avlyser-besok-i-barnehage-etter-protest-fra-foreldre-1.16750355

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JQj3VJ/sverigedemokraternas-intresse-for-samers-rattigheter-och-sametinget-ar-en-charad

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/abmq3d/stoere-skulle-besoeke-barnehage-maatte-snu-etter-sterke-protester-fra-foreldre