Skyddsjakt på örn

Åländsk jakt på havsörn

Ålands landskapsregering gav för ett tag sedan tillstånd för så kallad skyddsjakt på havsörn. Enligt beslutet skulle sex havsörnar få skjutas för att förbättra ejderns häckningsframgång på Lågskär utanför Lemland.

Området kring Lågskär ingår i skyddsnätverket Natura 2000. Där häckar en större koloni ejdrar, och tanken med skyddsjakten var att minska havsörnens predationstryck på ejderhonorna och deras ungar.Ejdern har gått tillbaka i Östersjön medan havsörnsbeståndet har ökat. Enligt landskapsregeringens beslut fick jakten på havsörn inledas nu på torsdagen den 16 maj, omfatta högst sex havsörnar och avslutas senast 9 juni. Efter efter överklagan av Birdlife och Ålands fågelskyddsföreninga avlystes jakten den 15 maj av Finlands Högsta Förvaltning domstol. Domstolen avlystes jakten genom ett verkställighetsförbud tills domstolen avgjort överklagan.

Enligt en artikel i den finska tidningen Hufvudstadsbladet är Finland, och i det här fallet uttryckligen Åland, är det enda landet i EU som har gett grönt ljus för att döda rovfåglar. Havsörnen är starkt skyddad enligt EU:s fågeldirektiv.

Den finska Högsta förvaltningsdomstolen beslut i ärendet förväntas med stort intresse, framförallt av Ålänningarna. I bakgrunden finns också Ålands speciella status i republiken Finland som innefattar omfattande självstyre vilket också uppmärksammats i ett särskilt protokoll i Finlands anslutningsavtal till EU.