EU-valet den 9 juni 2024 –  avgörandet närmar sig.

Förtidsröstningen startade den 22 maj 2024 på ett par hundra tals lokaler i i Sápmi.

I framför allt i SR Sameradion har de olika partiernas företrädare jämte politiska budskap presenterats och dessutom utfrågats om samerelaterade frågeställningar. Låt oss göra en kort genomgång av partiernas budskap i storleksordning.  Sverige har 21 mandat i EU parlamentet. Vid valet 2019 fick Socialdemokraterna (SAP) 23,48%, Moderaterna (M) 16,83 %, Sverige Demokraterna 15,34 %, Miljöpartiet (MP) 11,52 %, Centerpartiet (C) 10,78 %, Kristdemokraterna (KD) 8,62 %, Vänsterpartiet (V) 6,8 %, och Liberalerna (L) 4,13 % röster. SAP starkaste fäste har varit Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland där ca 35 % i genomsnitt röstade på SAP. De samma gällde V. Moderaterna var, tillsammans med MP var starkast i storstadsregionerna

Mandat perioden 2019-2024

Under mandatperioden har SAP, men framför allt V och MP gjorts sig hörda i EU-parlamentet som rört frågor med samisk koppling. Det gäller framförallt frågor med kopplingen mellan   klimatförändringarna och skogspolitiken jämte den gröna omställningen behov av framför allt de sällsynta jordartsmetallerna och gruvverksamheten generellt. På den andra sidan har framför allt KD:s före detta ledamot Sara Skyttedahl  gjorts sig bemärkt, där hon bl.a menade att om FCIP  infördes i EU nya gruvpolicy skulle detta vara en katastrof för Sverige, vilket också ledde till FPIC ströks och ersattes med vag formulering om konsultationer med urfolk.  Däremot försökte SAP, V och MP få in formuleringen om FPIC i EU-gruvpolicy utan framgång. 

Socialdemokraterna 

SAP har sedan de första valet till EU-parlamentet varit de dominerande partiet, men den senaste mandatperioden har deras företrädare inte gjort mycket stötte avtryck i vart fall publikt. Den nordligaste EU parlamentarikerna har varit Erik Bergkvist, hemmahörande i Umeå, nationalekonom och regionalpolitiker i Västerbotten. Han har också suttit i SAP partistyrelse. Han arbetade primärt med regionalpolitiska frågor i EU-parlamentet. I samiska sammanhang är han sannolikt mest känd genom hans pressekreterare Ole-Ánta Sikku. Bergkvist avled vintern 2024 efter viss tid sjukdom.

Den kandidat med samisk koppling och som ligger närmast få någon position efter EU valet är nog Isak Utsi, nuvarande kommunalråd i Arjeplog. Han står som nr 8 på SAP-lista.  Att Isak Utsi så pass högt på listan tyder på är utan tvekan en ”coming man” i SAP,  När han efterträdde den förra populära kommunalrådet i Arjeplog Brigitta Flinkfeldt i samband med det senaste valet lyckades han överraskande nog öka SAP röstetal i kommunen med 0,44 % till 40,07. Möjligtvis kan han nog nå en ersättarplats vid EU-valet. 

Miljöpartiet

I MP har framförallt Bah-Kunke hållit hög profil både same- och urfolksrelaterade frågor, där hon haft nytta av sin kändisfaktor utanför politiken, vilket märks i hennes högprofilerade valkampanj. Nummer två och tre på listan Pär Holmgren, 59 år och känd metrologiska från Uppsala och Isabella Lövin, 61 år, Värmdö, fd spåkrör i MP och journalist.

Dessutom har den Gröna gruppen, framförallt då från finsk sida, med bl.a den i inflytelserika ledamoten Heidi Hautala och den tidigare ministern Ville Niinistö engagerat i frågor om mänskliga rättigheter och urfolksfrågor. På miljöpartiet lista finner vi   Henrik Blind, Jokkmokk, kommunalråd Jokkmokk på plats 6 och Karin Thomasson, Östersund, Kultursamordnare och f.d. kommunalråd på 11 plats. Även om MP gör ett bra val är det nog osannolikt Henrik Blind blir invald, men möjligtvis hamnar på en ersättarplats.

Vänsterpartiet

Utöver MP har V varit de parti tagit parti för mänskliga rättigheter och urfolksrättinheter. I V har Malin Björk varit en av de mer synliga EU-parlamentarikerna och avslutar nu sitt egagemang efter två mandatperioder. Hon har arbetat med frågor kopplade till mänskliga rättigheter och genderfrågor. I frågan om EU:s nya gruvpolicy jobbade hon aktivt för att få en skrivning om FPIC i EU nya gruvpolicy. Det kanske mest överraskande med V är den gamla partiledare Jonas Sjöstedt, från Umeå gör s.k. comeback som EU-parlamentariker. En förtroendemätning som nyligen publicerats av Aftonbladet/Demoskop visar att Jonas Sjöstedt är den av toppkandidaterna som är både mest känd och mest populär. Dessutom bör de underlätta att V efter sin partikongress våren 2024 nu stukit ett EU utträde från sitt partiprogram. Huruvida Sjöstedt inträde koller ge utdelning i EU-valet återstår att se och det nog många partistrateger både på höger och vänsterkanten är lite nervösa.

Kristdemokraterna 

I KD vallistan finns Krister Pounu som kandiderar på plats 26 för Kristdemokraterna i valet till Europaparlamentet den 9 juni. KD gjorde ju ett bra val 2022 och blev kommunens näst största parti från att ha varit marginellt parti med några få procent. På många sätt övertog han Centerpartiet starke man och de förra kommunalrådet Gunnar Selberg fallna mantel genom i stort sett kopiera dennes politik, framför allt de som rörde rennäringen och samebyarnas rättigheter. I en intervjuv om EU menar han besluten skall tas i köket, dvs närmare människorna som berörs. Turerna kring avhoppade, uteslutna m.m. Sara Skyttedal och ersättaren och första namnet Kd:s EU lista Alice Teodorescu Måwes kommer nog att vara en uppförsbacke för KD. Dessutom har Måwes i en intervju i SR Sameradion mer eller mindre menat att  man kan flytta på rennäringen om det behöver att öppna en gruva till ett annat ställe där det finns rennäring. I en kommentar i SR sameradion frågar sig Samernas Riksförbunds ordf. Mattiberg-Blind lite retoriskt om hon menar att det är en flytt till månen. 

Sverige demokraterna 

I SR Sameradions interjuv serie den 27 maj 2024 säger SD toppkandidat i EU-valet, Charlie Weimer att han tror inte på några särskilda minoritetspolitiska budgetsatsningar från EU. I likhet med majoriteten av de övriga EU-parlamentarikerna vill SDt snabba upp beslutsprocesserna för brytning av strategiska och kritiska råmaterial inom EU, men rennäring bör ersättas med nya marker där gruvor öppnas. Weimers resonemang sammanfaller med KD Alice Teodorescu Måwes är diffusa och verklighets frånvända resonemang – huruvida det är fråga om via tvångsåtgärder eller inte framgår inte. Att tvångsförflytta människor i Sverige har varit lagstridigt sedan 1809, men tvångsförflyttningen samer och renar från Karesuando i samband med unions upplösningen med Norge gjordes trots att i formell mening var olagligt. Weimer och Alice Teodorescu Månes måste sålunda mena och det går att tvångsförflytta både renar och människor och det gick på 1920-talet. Rättsstatens principer verkar inte vara så förankrat Weimer och Alice Teodorescu Måwes tankevärld. Resonemanget verka gå ut på om de är OK att utvisa flyktingar och andra rasfrämmande element så måste de väl också gå att flytta samers och renar. Frågan är bara vad partikollega i Niklas Sarri tycker om detta återstår val se.

Niklas Sarri, kommunalpolitikern i Kiruna kandiderar i Europaparlamentsvalet för Sverigedemokraterna som kandidat nr 24. Han har tidigare ett förflutet i KD. På SD hemsida utvecklar han sin syn, inte som mycket om EU, men mer situation i Kiruna och Sverige kopplat till Girjas domen och renmarksutredningen. SD är som vanligt på ytter flanken och är det mest EU kritiska partiet. SD har väl inte gjort några större avtryck i EU parlamentet. En genomgång av närmare 2000 omröstningar visar att Sverigedemokraterna, som enda svenska parti, inte följer sin partigrupp. Istället har SD de senaste fem åren röstat mer som Europaparlamentets yttersta höger tillsammans med Alternativ för Tyskland och franska Nationell samling. De sverigedemokratiska parlamentarikerna röstar bara som sin nationalkonservativa grupp ECR i 46 procent av fallen – det är den klart lägsta andelen bland de svenska partier

Centerpartiet 

 Högst på Centerpartiets lista återfinns Emma Wiesner. Under föregående mandastperiod har hon jobbat med miljö, folkhälsa, fiska och livsmedelssäkerhet. Listan toppnamn domineras med tre från Stockholmsområdet och på fjärde plats återfinns Haparandabon Sven Tornberg. Tornberg beskriver sig som engagerad tornedaling från Haparanda med en bred erfarenhet och kunskap om norra Sveriges förutsättningar och behov för att klara den gröna industrialisering som nu pågår. Av någon anledningen ingår inte Centerpartiet i SR Sameradions intervju kavalkad av parterna som ställer upp i EU-valet. Centerpartiet liksom Liberalerna ligger pyrt till enligt opinionsmätningar inför valet.

Liberalerna 

Liberalerna har i EU fört och stött frågor kopplade till mänskliga rättigheter där man tangerat samiska frågor. Den mest framträdande var Cecilia Wikström som petades från Liberalernas lista inför Europaparlamentsvalet 2019. Skälet var att uppdagades att hon samtidigt suttit i styrelsen för två olika företag, vilket gjorde att hon lämnade politiken Hon är numera Stiftelsedirektör Beijerstiftelsen, ordförande Alva Myrdal-centrum. Under sin tid i EU-parlamentet rankades hon en av de 100 mest inflytelserika Europa Parlamentarikerna och hamnade på 22 plats.

Liberalernas toppkandidat i EU-valet, Karin Karlsbro ansåg i en intervju  att Sametinget inte fick tillräckligt inflytande när EU:s råmaterialakt klubbades, men trots detta  röstade ja till EU-lagen som syftar till snabbare tillståndsprocesser och en högre grad av självförsörjande inom EU när det gäller kritiska och strategiska råvaror.

Moderaterna

Moderaterna lista toppas av Tomas Tobe, som nu kan kallas som en veteranerna.  Har borde dock in motsats till många andra ha god kunskap om svensk samepolitik. Under sin tid som riksdagsman ingick Tomas Tobé (M), som tillsammans med Magnus Kindbom (C), Åke Sandström (C), Liselott Hagberg (FP) och Gunilla Tjernberg (KD) i en arbetsgruppen som beredde en skrivelse till riksdagen om förändringar i rennäringslagen, bl.a  möjligheten att ta in nya medlemmar i sanmeyarna. Till mångas förvåning blev han utsedd till arbetsgruppen av statminister Reinfeldt, enligt rykten var skälet statsministern ville se någonting nytt.  I skrivelsen till riksdagen som överlämnades till riksdagen som till stor del kom att dikteras av KD och C skulle förslaget möjliggöra att samebyarna fick ta in nya medlemmar, men dessa skulle inte ges möjlighet att jaga och fiska.   Av de skälet sade både SSR och Sametinget nej till förslaget.  Resten är som sagt historia med både HD dom i Girjas målet och pågående Renmarksutredningen. 

Sammanfattattning

Samisk deltagande i de föregående EU-val har varit lägre än riks genomsnittsdeltagandet.  Dessutom är valdeltagandet lägre hos män än kvinnor enligt en forskningsrapport från den statsvetenskapliga institutionen på Stockholm Universitet. 

Vad som är orsaken till detta kan man givetvis spekulera om eftersom valdeltagandet till riksdags, kommunal och kyrkovalen inte avviker från riksgenomsnittet i någon högre grad. Deltagande i Kyrkovalen verkar dock vara högre än riksgenomsnittet.

Slutligen , vilket fråga bör man som same ställ sig? Hurvid EU är en fördel eller inte för Sverige och Sápmi är redan överspelad. Frågan är då vad vi kan och vad som är möjligt gör inom ramen för alla EU institutioner inklusive EU-parlamentet för att få ett inflytande dels i formell mening, dels mer övergripande. Här kan man konstatera att både de samiska civilsamhället och de folkvalda Sametinget kunde gjort mycket mer dels bli synliga i EU och att få något gjort.

———————–

Läs mer EU verksamhet i Regeringens skrivelse 2023/24:115 Verksamheten i Europeiska unionen under 2023 Skr. 2023/24:115 so ger en bra bild över de mångfacetterade verksamheten i EU.

https://data.riksdagen.se/fil/B137323D-35CD-4647-B688-A8255280B1AD