Gudinnorna i ”Sjaunja” deltar på bokmässan i Göteborg.

Linnea Axelssons gjorde debut som diktare i boken ”Ædnan” och som blev en smärre sensation i den svenska poesivärlden. Eposet Ædnan gav henne Augustpriset. Nu återkommer hon med diktverket ”Sjaunja”.

A person sitting on a couch

Automatiskt genererad beskrivning

Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med romanen Tvillingsmycket och 2018 utkom det uppmärksammade eposet Ædnan, som också belönades med Augustpriset. 2022 utkom romanen Magnificat.

De nya diktverket Saunja  har fått ett positivt mottagande, men kanske inte lita entusiastiskt som verket Ædnan.

Samiska gudinnor far omkring runt ett överväxt gammalt viste där ingen längre bor och behöver dem. I ”Sjaunja” verkar Linnea Axelsson ha påverkats av det slängiga – och framför allt roliga – drag som fått fäste i svensk poesi på senare år. Resultatet är både skarpt och oprecist, skriver Katja Palo i Göteborgsposten

Dagens Nyheter recensenten Åsa Beckman skriver att när Axelsson återvänder till samisk mark i nya ”Sjaunja” blir det långt ifrån lika lyckat som Ædnan. I Svenska Dagbladet skriver Josefin de Gregorio att lekfulla gudinnor blir riktigt bra dikt. Recensenten Lars-Håkan Svensson i Helsingfors Dagblad är kanske den mest entusiastiska, där huvudrubriken lyder Succépoeten Linnea Axelsson skriver fantastiska dikter om samiska gudinnor”. Dikten om en av Vindelälvens forsar är en av årets lyriska höjdpunkter, menar Lars-Håkan Svensson.

Bokmässan i Göteborg

I samband med bokmässan kommer Linnea Axelsson att delta och presentera sig själv och sin senaste diktver.  Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och äger rum den 26–29 september på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan har två teman, nämligen rymden och Sápmi. Under mässan kommer sålunda samisk litteratur att lyftas fram med ett flertal programpunkter, där flertal samiska författare, diktare, artister, aktivister. politiker, journalister, akademiker,  kulturvetare och kanske till och med någon renskötare. Se man på de samiska programmet är det intressant även om de mest är fokuserat på nutid, där den breda samisk litteratur historia på norsk, svensk, finsk och ryskt hamnar i marginalen.

Se vidare programmet i tema Sápmi och bokmässans programn i sin helhet.

Hem