Bokmässan i Göteborg den 26-29 september 2024 närmar sig med stormsteg Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och äger rum den 26–29 september på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan har två teman, nämligen rymden och Sápmi, vilket i sig är lite ironiskt, eftersom de flesta medborgare i Sverige och framförallt medlemmar i Svenska Jägarförbundet och den svenska regeringen verkar vet mer om rymden än om samerna. Under mässan kommer sålunda samisk litteratur att lyftas fram med ett flertal programpunkter, där flertal samiska författare, diktare, artister, aktivister. politiker, journalister, akademiker, kulturvetare och kanske till och med någon renskötare.
Sjauna och Stinas Joik
Av någon anledning som antingen kan vara en ren slump eller en smart marknadsföring av samiskt litteratur låter jag vara osagt. Det började med att Augustprisvinnaren Linnea Axelsson återkom med diktverket Sjaunja i början av augusti, med flera positiva recensioner. I gårdagens (14/9) kultursida påmDaghens Nyheter recenseserades Mats Johanssons nya bok Stinas Jojk. Boken är som DN kulturrecencent formulerade en mångbottnad berättelse om Sápmis ”jättinna”. ”Stinas jojk” handlar om Mtts Johanssons avlägsna släkting Christina Larsdotter (1819-1854), i folkmun kallad för Stor-Stina eller ”Långa lappflickan” och hennes syster Sara. Bohken skildrar han deras resa ut i världen. Redan som barn blev Stina känd i hembygden eftersom hon aldrig slutade växa.
Till träden
Andra veckan i september 2024 utkom boken Träden skriven av den författeren Ella-Mari Nutti som blev omtalad och hyllad och fick bland annat Norrlands litteraturpriset. Boken kretsar kring när en dotter och hennes pappa fastnar på kalfjället finns inte längre något som kan fylla ut tystnaden, utan de måste de göra själva.
Mödramärg
Tina Harnesk som debuterade med boken Folk som sår i snö och som utsågs till årets bok 2023. Nu har hennes uppföljare Mödramärg just utkommit. I boken fördjupar sig författaren i både i den samiska och henes egen lulesamiska släkt historia. I fokus står såväl moderskap som exploateringen av Sápmi, mer specifikt gruvhotedt. Boken har så lång inte hunnits att bli recenserad.
Vinterblod
Den 20 juni släpps Fredrik Österlings spänningsroman Vinterblod. Boken handlar om de eskalerande konflikterna i norr och pendlar mellan 1600-talet och nutid, där mycket handlar om konflikter mellan befolkningsgrupper, gruvexploateringar och andra aktuella teman. Enligt en intervju i SR sameradion medger Österling föddes idén till under tiden han chef på Sametinget den konflikt mellan honom och Sametingets styrelse, där han slutligen köptes ut av Sametinget styrelse. Där han också medger att karaktärerna påminner om verkliga personer, bl.a Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.
Bra planering eller en ren slump
Författarna Linnea Axelsson, Mats Johnsson, Tina Harnesk och Ella-Maria Nutti kommer att delta i Bokmassan i Göteborg den 26-26 september 2024. Huruvida Fredrik Österling kommer att delta är osäkert, men det mesta talar för detta, där han sannolikt kommer att träffa Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson som också deltar må mässan, kanske vid en av många mottagningar. Hur som helst har både arrangörerna och författarna i fråga planerat väl.
Se vidare programmet i tema Sápmi och bokmässans programn i sin helhet.
https://bokmassan.se/hem/teman/sapmi/embed/#?secret=a3hhhygk9t#?secret=TkURwxDamw