Snödrömmar som blir mardrömmar

Missat woke-förbudet

Den först december, de vill säga första advent blir det premiär för det första avsnittet, av SvT julkalender Snödrömmar. Den har redan till en del resencerats av rikspressen. Tidigast ut var Expressens krönikör Anna Hellgren den 30 november. Hennes krönika började med den provokativa rubriken ”SVT:s julkalender har missat woke-förbudet”.

Woke och cancel-kultur – två sidor av samma mynt

Det senaste årtiondet har begreppet ”woke” fått ett allt större utrymme i den offentliga debatten. Detta har som mycket annat kommit från USA. Ursprungligen har de varit ett begrepp som användes för att uppmärksamma rasism, men woke blev under mitten av 2010-talet ett samlingsbegrepp för en förhöjd medvetenhet om hur rasism, sexism och homofobi tar sig uttryck i samhället och hur detta skall bekämpas, vilket lett till reformer och konkreta åtgärder som minskat på sociala orättvisor. Metoo-rörelsen kan ses som ett uttryck för begreppet. Ordet ”woke” som för några år sedan förknippades med en liberal världssyn och en vision om ett inkluderande samhälle håller nu på att bli ett skällsord som en del använder för att beskriva någon de anser vara lättkränkt. Vilket också skapat ett motuttryck till woke nämligen ”cancel-kultur” vilket också har sina rötter i USA. De som inte är woke säger att den så kallade wokeismen är skadlig. På plattformen X har teknikjätten och Trumpanhängaren Elon Musk vid flera tillfällen hänvisat till som ”woke-viruset”.

Woke- och Cancelkulturen har också smugits sig in samiska rättsfrågor

Likt Elon Musk har en f.d. ledarskribent i Dagens Nyheter och numera ledarskribent på Svenska Dagbladet  Hanne Kjöller mer eller antytt att både Girjasmålet och renmarksutredningens arbetet lett av justitierådet Runesson är ett uttryck för woke-kulturen, med cancel-kulturens alla argument.

Frid på jorden

Nå-väl tillbaka till den mer fridfulla julkalenderna och Anna Hellgren krönika. Hon skriver att ”Snödrömmar är en mycket politisk julkalender. Gavmofjället, dit familjen och samerna som folk har uråldriga band, ruvar så klart på en skatt av värdefulla mineraler. Dyrgripar som Lill-Umans äregiriga kommunboss (Meltzer) inte skyr några medel för att lägga designervantarna på.” Dessutom tillägger hon att i vågskålen ligger själva klimatet – om girigheten vinner förlorar alla.

Tugga fradga

Anna Hellgren avslutar sin krönika med att konstatera att ”SVT Barn har alltså missat påbudet om att ”woke” är ute till och med bland miljöpartister. Vuxensensmoralen är 1970-talstydlig: Utan hänsyn till samernas rättigheter och traditioner hamnar själva framtiden ur balans.

Årets julkalender lär få Kvartalhögern och alla andra som tycker att det gullas för mycket   med samer att tugga fradga.”

Avslutnings kommer årets julkalender utan tvivel skapa en hel del debatt både i många segment i de svenska samhället och inte minst på SvD ledaravdelning och i regeringskansliet. ”Snödrömmar” kommer väl med tiden bli ett ytterligare argument för att Svt/SR public service verksamhet är woke i dessa kretsar

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/rPVa7a/arets-julkalender-snodrommar-ar-den-forsta-samiska

https://www.expressen.se/kultur/anna-hellgren/svts-julkalender-har-missat-woke-forbudet

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/woke