Samiska rättkämpar fick rätt i tingsrätten.

De som i februari och oktober 2023 demonstrerade framför regeringsbyggnaderna slipper betala böter för att de inte hörsammade polismännens order om att gå därifrån och avsluta protesterna. Oslo tingsrätt tar utgångspunkt i att det fanns en dom i Norges högsta domstol som slår fast i att ett människorättsbrott pågår. Norges regering hade inte vidtagit effektiva åtgärder för att häva det pågående brottet mot mänskliga rättigheter och därför kan inte protesterna mot regeringens passivitet ses som brottsliga.
Den här slutsatsen är den enda rimliga och allt annat hade varit ännu en rättsskandal.


Det ska aldrig vara möjligt för en stat att själv bryta mot mänskliga rättigheter och sedan straffa dem som protesterar mot gällande förhållanden. Det är illa att norska regeringen först efter att de omfattande och högljudda protesterna fick stort utrymme i media i hela norden, insåg att de måste agera.
Tack vare demonstrationerna i Oslo tvingades regeringen att be Fosen Reinbetedistrikt och det samiska folket om ursäkt för bygget av vindparkerna i Fosen och Roan.

Sámiid Riikkabellodat vill rikta ett stort tack till de modiga ungdomarna som tog initiativ till protesterna. Ert agerande ledde till att förhandlingarna kom igång igen och denna gång också fram till ett avslut.
Regeringen tvingas också utreda tillståndsprocessen som gav SAE vind (Statkraft) möjlighet att bygga, i syfte att identifiera var det gått så fel att ett brott mot mänskliga rättigheter uppstod.

Vindparken borde ha rivits i förtid och vi beklagar att Fosen Reinbetesdistrikt till slut kände sig tvungna att ingå avtal med exploatören. Detta är dock en situation som som flera reinbetesdistrikt och samebyar känner igen sig i. Exploatörerna är så säkra att “allmännyttan” väger tyngre än samernas rätt att fortsätta utöva sina kulturella näringar så dom genar i kurvorna.
De ser sin ställning som överlägsen i förhållande till samebyarna och uppträder ofta nonchalant och snålt i eventuella avtalsförhandlingar.
För att motverka detta så är det viktigt att vi fortsätter jobba aktivt för att Urfolksdeklarationen skall ratificeras och att FPIC ska gälla i exploateringsärenden som berör oss samer.

Vi gratulerar Oslo tingsrätt till ett klokt beslut!

/Marianne Gråik, Partiordförande