Maria Unnes

Maria Unnes 26 år gammal.
Ursprungligen från Varasviken, Arjeplog. 

Bor nu i Dikanäs, Vilhelmina kommun under barmarkstiden och i Fredrika, Åsele kommun under vintertid. Där bor jag med sambo, barn och 2 galna hundar. Tillhörande Ståkke sameby.
Jag är för tillfället föräldraledig från arbetet inom vården. Men även så är jag nytillträdd ordförande för Sametingets ungdomsråd, sedan december 2020. 

Renskötsel är det som ligger mig närmast. Att nu få dela detta med vår dotter och kunna ge henne det som vi och våra förfäder byggt upp är det bästa en förälder kan ge. Men det är inte en självklarhet. När exploateringstrycket på land och vatten ökar och ingen hänsyn tas till de näringsutövare som lever på naturen och att inte kunna ge förutsättningar för vår dotter att kunna bedriva renskötsel när hon blir äldre för att mesta delen av renhjorden har blivit offer för en ohållbar rovdjursituation. De kalvar vi önskar ge henne är näst intill omöjligt pga detta. Där klimatet gör vintrarna med regn om vart annat att bete låses och de kalvar dottern fick går under pga. matbrist

Därför är det så viktigt att kämpa! Se till att våra rättigheter behålls och säkerställs för kommande generationer! Detta är något som Sámiid Riikkabellodat jobbar hårt för och det är just därför jag valde detta parti!

Med allt detta tillför det psykiska påfrestningar. Att inte samer vågar ta hjälp för att man vill inte sitta och förklara för sin professionella hjälp varför man är skriven i en kommun och bor i en annan. Varför man inte bara kan sluta jobba med renar och byta jobb. Det är superviktigt att sjukvården får förståelse för den samiska kulturen och livsstilen.

Sámiid Riikkabellodat vill att alla samer ska få likvärdig hälso- och sjukvård som övriga befolkningen. Varför ska vi samer särbehandlas? 

Under detta år har jag fått jobba mer inom det politiska genom sametingets ungdomsråd. Detta har gett mig mersmak och hoppas att få jobba partipolitiskt i Sametinget under kommande mandatperioden.