
Alla verksamheter som stör renens betesro är intrång. Alla verksamheter som tvingar fram ändringar i renskötselplaneringen är intrång. Alla verksamheter som hindrar renar att själva ströva från ett betesområde till nästa är intrång. Samebyarna står idag ensamma att var för sig hantera en stor mängd ärenden av verksamhet som medför intrång i naturen.
Samiska rättighetsinnehavare måste få fler verktyg att kunna säkra sina marker. De måste tillföras förutsägbara resurser för att långsiktigt och uthålligt kunna möta konkurrerande markanvändning.
Obalansen mellan exploatörerna och samebyn/samiska rättighetsinnehavare gällande finansiella, personella, tekniska- och spetskompetens resurser måste upphöra. Maktobalansen måste justeras via lagstiftning. Existerande rättigheter måste accepteras och detta måste komma till uttryck i bestämmelser i gällande lagstiftning i t.ex. Miljöbalken, Skogsvårdslagen, Vattenlagen.
I det fall där samiska rättighetsinnehavare genom Fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) har medgett en exploatering ska samebyn inte bara erhålla ersättning för skador som uppstått utan också dela vinsterna med bolaget.
Även de konkurrerande verksamheter som regleras inom kommunala tillstånd och planer, t.ex skoterleder, hundspannsleder, skidanläggningar, skidspår, vandringsleder med fler måste också omfattas av en vidare tillståndsprövning där förebyggande åtgärder ska kunna beslutas om.
Vi tolererar inga fler exploateringar, förklädda som klimat lösningar, på samisk mark. En grön omställning som den genomförs idag är en fortsatt kolonialism. Klimatet kan inte räddas på bekostnad av naturen. Lavbetesmarker, snötäcken, friska vattendrag och naturliga skogar fungerar som ett skydd av traditionell samisk kunskap och skydd mot den globala uppvärmningen och vi kommer att prioritera skyddet av dessa marker och vatten.
Sámiid Riikkabellodat kommer arbeta för att:
– stärka konsultationsordningen så att den gäller all typ av exploatering och intrång FPIC.
– lobba gentemot regering, regioner och kommuner att totalt förbjuda utländska industribolag att etablera i Sápmi.
-Anmälan om miljöfarlig verksamhet ska innehålla ett medgivande från berörd sameby.
– arbeta för intrångsersättningar, enligt modellen profit sharing. Även för historiskt förlorade mark- och vattenområden.